הילד נרדם לבד אבל מתעורר הרבה בלילה? הנה מה שבאמת קורה.
- יקירה גז
- 21 במאי
- זמן קריאה 2 דקות
האם ילדך באמת נרדם לבד? פעמים רבות אני שומעת מאמהות מבולבלות: "הילד שלי נרדם לבד בערב, אבל מתעורר המון פעמים בלילה" או "פתאום בשעה 1:00 הוא מתעורר ולא מצליח לחזור לישון במשך שעה או יותר, וכל לילה זה סיפור אחר".

מה באמת אומר "להירדם לבד"?
השאלה הראשונה שאני שואלת היא: מה הכוונה "לבד"? כשמבררים את ההתנהלות לפני ובמהלך ההרדמות, מתגלה שהילד אומנם נמצא לבדו בחדר, אבל למעשה הוא כלל לא נרדם באופן עצמאי.
איך מזהים הרדמות שאינה עצמאית?
כאשר ילד עושה פעילות כלשהי לפני שנכנס למיטה או נרדם תוך כדי פעילות מסוימת, הוא מקשר את אותה פעילות לשינה. למשל:
תינוק בן 5 חודשים שנמצא במיטה שלו לבד, צופה במובייל ונרדם תוך כדי שמיעת מוזיקה - הוא מקשר את המוזיקה והמובייל כגורמים מרדימים
תינוק ששותה בקבוק במיטה, מסיים, זורק את הבקבוק ואז נרדם - גם אם ההירדמות לא מתרחשת תוך כדי האכילה, עדיין נוצרת תלות בין הבקבוק לשינה
הקשר החזק בין אוכל לשינה גורם לכך שכשהילד מתעורר בלילה, הוא מצפה לקבל בקבוק כדי להירדם שוב - זו הדרך היחידה שהוא מכיר. בנוסף, בזמן מחלה, צמיחת שיניים או קפיצת התפתחות, לעתים מתפתחת עמידות ואז הבקבוק כבר לא מרדים, והילד מסיים לשתות אך לא מצליח להירדם, ואתם נותרים חסרי אונים.
למה בכלל ילדים מתעוררים בלילה?
השינה שלנו מורכבת ממספר מחזורי שינה - זהו מנגנון טבעי שנועד להגן עלינו. גם מבוגרים מתעוררים מספר פעמים בלילה, בודקים את הסביבה, ואז חוזרים לישון מבלי לזכור זאת בבוקר.
אצל ילדים קטנים קורה אחד משני דברים:
הסביבה השתנתה - למשל, נרדמו בידיים והתעוררו במיטה, ואז הם רוצים לחזור לאותה דרך שבה נרדמו בתחילה
הם מחפשים את הגורם המרדים - אם נרדמו במיטה ומזהים את המקום, הם עדיין מצפים להירדם באותה הדרך שנרדמו בערב: מגע, בקבוק, נענוע או כל הרגל אחר שהתרגלו אליו.
הפתרון: הרדמות עצמאית אמתית.
כדי ליצור שינה רגועה ורציפה יותר, חשוב שהילד:
יירדם במיטה שלו בכוחות עצמו
תהיה הפרדה ברורה בין הארוחה לשינה, באמצעות פעילות נעימה ומרגיעה כמו שיר או סיפור
כשהילד באמת יירדם במיטתו ובכוחות עצמו, השינה שלו תהיה רגועה ורציפה יותר, וגם אתם תוכלו סוף-סוף לישון לילה שלם.
Comments