.
top of page
העמיקו במושגים ועקרונות השינה עם המילון המקיף שלנו

יש כל כך הרבה  מושגים שקשורים לעולם השינה וההרדמות. פה תוכלו לקרוא על המושגים בקצרה, מה כל דבר אומר ומה המטרה שלו. ואם תרצו להרחיב תוכלו להציץ במאמרים .

א

אכילת לילה 

התעוררות למטרת אכילה במהלך שנת הלילה (הנקה או בקבוק), כאשר הילד חוזר לישון לאחר מכן. לא משנה אם ההתעוררות היא בשעה 10 בלילה, 2, 4 או 6 בבוקר. 
 

ב

ביעותי לילה

תופעת ביעותי הלילה נפוצה במיוחד בילדים מגיל שנתיים עד שש (כ-15% מהילדים בגילאים אלה יחוו ביעות שכזה) למרות שביעותי לילה יכולים להופיע בכל גיל. הגורמים לביעותי לילה אינם מובנים באופן מלא אך ידוע שישנו קשר גנטי לתופעה וכן שחום גבוה, שינה לא מסודרת ויום לחוץ ומעיק יכולים לגרום להופעה של התקף שכזה.

ביעות לילה מתרחש בדרך כלל בילדים, בשעת השינה הראשונה. הילד מתיישב במיטה ומתחיל לצעוק והוא נראה מבולבל ולעיתים לא מזהה את הסובבים אותו. פעמים רבות הילד איננו מודע להמצאות ההורים בסביבתו והוא איננו מדבר, או מגיב לדיבור. רוב המקרים אורכים מספר דקות אך ידועים מקרים ארוכים יותר שנמשכו 20 או אף 30 דקות. במידה וילדכן סובל מביעותי לילה הישארו לידו ואל תגעו בו ותחכו לראות אם מתעורר. במידה ותגעו בו או תעירו אותו התופעה תחזור על עצמה.

ג

גורמי תלות

כל דבר שהילד זקוק לו על מנת להירדם, ולא יכול לקחת בעצמו. לדוג' מוצץ הוא גורם תלות אם הוא ניתן לו על ידי ההורה, אך אם הילד לוקח אותו בעצמו, הוא כבר לא נחשב לגורם תלות.
דוגמאות לגורמי תלות- 

מוצץ, בקבוק, נדנוד על הידיים, קפיצה על כדור פיזיו, ליטוף, שירה, רעש לבן, תנועה במנשא או עגלה, ההרדמות  במהלך הנקה.

ה

האכלת חלום

האכלה המתרחשת תוך כדי שהתינוק ישן, מבלי שהתעורר. ההורה ניגש לתינוק ומאכיל אותו, ומחזיר אותו למיטה.

הארכות שינה

הארכת שינה היא פעולה שנעשית על ידי ההורה, שמטרתה לעזור לילד לעבור בין שלבי השינה ובין מחזורי השינה מבלי להתעורר. במהלך ההארכה, הילד נשאר במצב שינה רציף ולא חוזר להירדם שוב, אלא פשוט משלים את מחזור השינה הנוכחי.

הנקת צבר

הנקת צבר מתייחסת לתבנית הנקה שבה התינוק יונק לעיתים תכופות בפרק זמן קצר, לרוב לקראת שעות הערב. במהלך תקופות כאלה, תינוקות עשויים לדרוש הנקה כמעט כל שעה או פחות מכך. למרות שזה עשוי להיות מעייף, מדובר בתופעה טבעית ונורמלית המאפשרת לתינוקות להגביר את אספקת החלב ולעיתים לסייע להם להירדם עמוק יותר לאחר מכן.
 

הרדמה
הרדמה -הזמן שמתחיל מרגע שהילד נכנס למיטה ועד שהוא נרדם בפועל.
 

הרדמות ללא גורמי תלות

מצב שהילד נכנס למיטה לאחר טקס שינה ונשאר לבדו בחדר ונרדם לבד ללא עזרה של שום גורם.

ח

חלונות ערות

הזמן שהילד צריך להיות ער מרגע ההתעוררות ועד הזמן שצריך להירדם. כל ילד שונה, וישנם גורמים רבים המשפיעים על משך הזמן, כמו קפיצות גדילה, רמת הפעילות וחשיפה לגירויים. הדרך הטובה ביותר היא להקשיב לסימני העייפות של הילד. חלון ערות בלילה מתאר מצב שבו הילד התעורר יותר מחצי שעה בלילה כי לא הצליח להירדם שוב.

 

חלונות שינה

המצב שבו הילד נמצא במצב אופטימלי לשינה, כלומר הוא עייף מספיק כדי להירדם אך לא עייף מדי (שלא ייכנס לעייפות יתר). במהלך היום יש לנו 20 דקות להכניס את הילד למיטה ולהרדימו, כדי לא לפספס את הזמן הנכון.

בשעת הלילה, זמן החלון הוא 40 דקות. אם לא נכנסים לחלון השינה בזמן, הילד עלול להיכנס לעייפות יתר.

חפץ מעבר

חפץ מעבר כשמו כן הוא חפץ שעוזר לילד לעבור שלב התפתחותי, בדרך כלל סביב גיל שבו הוא מתחיל לזחול או ללכת ולהתרחק מההורה. הילד לוקח את החפץ איתו לכל מקום כי הוא משמש לו כעוגן ומזכיר לו את הבית. חפץ מעבר משמש כגורם הרגעה גם ביום וגם בלילה. ילד שמשתמש בחפץ מעבר רק בלילה לא ייחס לו את המשמעות ככזו. 
 

טקס שינה ללילה

פעולה קצרה שמבצעים כדי להוריד הילוך ולהכין את הילד לשינה. זהו הטקס האחרון לפני שהילד נכנס למיטה וכולל פעילויות כמו סיפור או שיר, שגורמות לילד להבין שהגיע זמן השינה

טקס התעוררות בוקר

מטרה של הטקס היא לעשות הבחנה בין שנת לילה לתחילת היום.

חשוב להוציא מהמיטה ולעשות פעילות כלשהי של כמה דקות .. לפתוח תריסים/להחליף חיתול/בגדים/לשטוף פנים/לצחצח שינים.

ורק לאחר מכן ושיעברו כמה דקות אפשר לתת אוכל.

חשוב לא להעביר אל ההורים למיטה כי זה משהו שהילדים נהנים ממנו ויגרום לרווח ויגרום להתעוררויות בוקר מוקדמות. 

חשוב שכל בוקר יהיה אותו טקס.

 

טקס שינה הרדמות יום

 טקס שינה לפני תנומות יום. המטרה שלו לעשות הפרדה ולהוריד הילוך מפעילות משחק לזמן שינה. צריך שיהיה קצר, אבל לא קצר מידי על מנת שבאמת יוריד הילוך. וחשוב שיהיה שונה מטקס שינה של הרדמות לילה. הטקס יכול להיות שונה אצל כל אחד מההורים.

ל

לינה משותפת

לינה משותפת קיימת גם ממקום של נוחות וגם  אמונה.  זהו מצב שההורים ישנים יחד באותה מידה , עדיפות שזה יהיה מסיבות אידאולוגית ולא נוחות. בד"כ שזה בא כי נוח מגיע שלב שפתאום זה לא נוח ואז לילד קשה מאוד השינוי. כאשר זה אידיאולוגי הילד נשאר שם עד שמחליט שדי בעצמו. לכן תחשבו מה טוב לילד עכשיו וקדימה. כמובן שתלוי במקרה כמו על תינוק בן חודש שישן במיטה מתחברת שזה טבעי.

מ

מחזורי שינה השינה

שלנו מורכבת ממחזורים. אצל מבוגרים נא בין 90 ל100 דקות ואצל תינוקות זה משתנה מתחיל מ30 דקות לשעה  .. כל מחזור שניה מורכב מ3 שלבים שמרכיבים את השינה. יש שינה קלה שינה עמוקה ושנת חלומות. יש ילדים שלא מצליחים לעבור בין השלבים השונים ולכן ישנים בדיוק 30 דקות ולכן יש חשיבות לעשות להם הארכות שינה. במהלך הלילה יש מספר מחזורים כאשר מתעוררים בין המחזורים וחוזרים לישון ולא זוכרים את זה. ילדים שנרדמים עם תלות לא מצליחים לחזור לישון בקלות ולכן מבקשים עזרה שוב כדי לחזור לישון עם העזרה שרגילים.

 

מלטונין - הורמון השינה

הורמון השינה שמסייע בהירדמות. הוא מתחיל להיות מופרש בגוף כבר מגיל לידה, אך רק בגיל 5 חודשים מגיע לרמה שמאפשרת לתינוק להירדם עצמאית. רמת המלטונין בגוף ממשיכה לעלות עד גיל 5 שנים. המלטונין מופרש במצב של חושך ומדוכא במצב של אור.

ס ​

סדר יום

כל פעילות שמתרחשת בשגרה  בסדר מסוים. ארוחת בוקר יציאה לגן, חוזרים משחקים ארוחת ערב מקלחת וכו'. כל משפחה והסדר יום שלה. זה מספר פעולות שחוזרות על עצמן בסדר קבוע כל יום.

 

סיוטים

חלומות מבהילים אשר קורים בשנת חלום וגורמים ליקיצה מבוהלת משינה. בניגוד לביעותי לילה לגביהם ישנה שכחה, בני אדם שסובלים מסיוטי הלילה יכולים לדווח בפירוט רב על חלומותיהם. סיוטי לילה קורים בדרך כלל לאחר מאורעות טראומטיים וגורמים להפרעה במהלך השינה.

 

סימני עייפות

סימני עייפות משתנים מילד לילד. רוב הילדים מפסיקים לאבד ענין במה שעושים. מגרדים או מושכים בכיוון של האוזן, מתחילים להראות אי נוחות. סימני עייפות מאוחרים זה פיהוקים שפשוף עיניים. ועייפות ביתר מתאפיינת בילד שבוכה כי לא טוב לו ועייף ומתקשה להירדם.

ע

עייפות יתר 

מצב שבו התינוק/ילד היה צריך ללכת לישון ולא הלך לישון , הגוף שלו הפריש אדרנלין על מנת להישאר בפעילות והוא עייף מאוד. מצב זה מקשה על הרדמות בגלל האדרנלין בגוף. וגם גורם לשינה לא איכותית. וחשוב כן להרדים גם אם ניראה ש"ברחה" השינה כדי לא להיכנס למעגל על עייפות קבוע.

ש

שיטת לילה טוב

שיטה שבה מלמדים את הילד להירדם עצמאית, עם מענה מיידי לבכי ומענה לכל גורמי התלות בצורה הדרגתית.

 

שיטת התזמון

יש המון גירסאות כאשר הרעיון המרכזי זהה, נכנסים לחדר כל X זמן נשארים ל Y זמן ויוצאים. גם אם הילד בוכה נכנסים רק לפי הזמנים.

Anchor 3
Anchor 4
Anchor 5
Anchor 6
Anchor 7
Anchor 8
Anchor 9
Anchor 10
Anchor 11

א ב ג ד ה ו ז ח ט י כ ל מ נ ס ע פ צ ק ר ש ת 

Anchor 12

מילון מושגים לשינה

אכילת לילה , ביעותי לילה, גורמי תלות,האכלת חלום, הארכות שינה, הנקת צבר,הרדמה,הרדמה ללא גורמי תלות, חלונות ערות,חלונות שינה, חפץ מעבר

רוצה לשפר את השינה שלך ושל תינוקך? קבעי שיחת ייעוץ חינם עכשיו! - 

  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

כל הזכויות שמורות  ליקירה גז 

Follow Us

יקירה גז, יועצת שינה תומכת הנקה

טלפון :052-3679170

 

bottom of page